صفحه نخست » برگزیده‌ها » ارزیابی انبارمانی پسته تر با سوسپانسیون خوراکی و محلول ضد عفونی کننده ایمن ژاو در بسته بندی ضد میکروبی

عقد طرح پژوهشی با عنوان: ارزیابی انبارمانی پسته‌تر با سوسپانسیون خوراکی و محلول ضد عفونی‌کننده ایمن ژاو در بسته‌بندی ضد میکروبی

مجریان: دکتر فاطمه ناظوری، دکتر محمد حسین شمشیری، دکتر الهه زمانی و مهندس حسین رضایی.

نشاسته از جمله پلی‌ساکاریدی‌هایی است که به وفور در دانه‌های غلات، حبوبات، گیاهان غذهای نظیر سیب‌زمینی یافت و به‌عنوان مهمترین منبع ذخیره‌ای در گیاهان و به‌دلیل فراوانی، قیمت ارزان، قابلیت تجدید شوندگی و بازیافت زیستی یکی از مواد خام جذاب برای استفاده در بسته بندی‌های خوراکی محسوب می‌گردد. علاوه بر این نشاسته حساسیت‌زا نبوده و به‌دلیل داشتن ماهیت پلیمری قابلیت فیلم‌سازی خوبی دارد و این فیلم‌ها بسیار محکم‌تر و انعطاف‌پذیرتر از فیلم‌های پروتئنی هستند (Ribeiro et al., 2007). عمده‌ترین منابعی که برا ی تهیه نشاسته استفاده می‌شود برنج و کاساوا می‌باشد (Luchese et al., 2017) . بر طبق گزارش‌های موجود، اکسیدهای فلزی مانند اکسید روی، اکسید تیتانیوم و اکسید منزیوم دارای فعالیت ضد میکروبی هستند که در مقایسه با مواد ضد میکروبی آلی، پایداری بیشتری دارند. اکسید روی ترکیب سالم و ایمنی است که به‌طور گسترده در صنعت غذا به‌عنوان مکمل روی استفاده می‌شود. تاثیر نانو ذرات اکسید روی بر ویژگی‌های فیزیکوشیمیایی و میکروبی انگور سیاه در طی نگهداری انبار سرد نشان می‌دهد انگورهای تیمار شده با ۰/۷۵ گرم بر لیتر نانو ذرات اکسید روی بهترین کیفیت و کمترین آلودگی میکروبی را داشتند (امامی فر، ۱۳۹۶).

اهداف تحقیق:

۱- بررسی انبارمانی پسته‌تر به‌صورت خوشه با سوسپانسیون خوراکی و محلول ضدعفونی‌کننده ایمن ژاو در بسته‌بندی ضد میکروبی

با توجه به اهمیت نگه‏داری و افزایش انبارمانی پسته تازه آزمایشی جهت بررسی سوسپانسیون خوراکی بر پایه نشاسته برعمر انبار مانی رقم اکبری انجام خواهد شد. آزمایش به‌صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار به اجرا در خواهد آمد. میوه‎های پسته تازه رقم اکبری در مهر ماه از منطقه انار در شهرستان رفسنجان جمع‏آوری و سپس نمونه‎ها بلافاصله جهت انجام آزمایشات بعدی به آزمایشگاه پس از برداشت دانشکده کشاورزی دانشگاه ولی عصر (عج) منتقل خواهند شد.

بررسی تاثیر سوسپانسیون بر خصوصیات کمی و کیفی پسته تازه رقم اکبری با دو فاکتور و ۴ تکرار انجام خواهد گرفت.

اعمال تیمار‌ها به‏صورت غوطه‌وری میوه با خوشه به مدت ۳ ثانیه خواهد بود. بعد از خشک‌شدن سطح میوه‌‌ها، نمونه‌‏ها درون ظروف یکبار مصرف در‌ب‌‎دار  با پوشش ضدمیکروبی بسته‌‌بندی و به سردخانه با دمای ۱±۴ درجه سانتی‌‌گراد انتقال می‏یابند. بعد از خروج نمونه‌ها از انبار به آزمایشگاه با دمای ۲۵ درجه سانتی‌گراد منتقل و پارامترهای مورد نظر مورد بررسی قرار خواهند گرفت.

فاکتور اول: تیمار پس از برداشت سوسپانسیون خوراکی بیوپلاست بر پایه نشاسته

الف- شاهد (شستشو با آب مقطر+ ۰/۵ درصد محلول ایمن ژاو)

ب- سوسپانسیون خوراکی بیوپلاست بر پایه نشاسته ۱۰درصد + ۰/۵ درصد محلول ایمن ژاو

پ- سوسپانسیون خوراکی بیوپلاست بر پایه نشاسته ۲۰درصد + ۰/۵ درصد محلول ایمن ژاو

ت- سوسپانسیون خوراکی بیوپلاست بر پایه نشاسته ۳۰درصد + ۰/۵ درصد محلول ایمن ژاو

-فاکتور دوم: شامل مدت زمان نگه داری

۱-  بلافاصله بعد از برداشت و قبل از اعمال تیمارها           ۲-  در فاصله ۳۵ روز بعد از انبارداری             ۳-  در فاصله ۷۰ روز بعد از انبارداری