صفحه نخست » اخبار و رویدادها » سال جهانی میوه ها و سبزی ها

به‌گزارش سازمان غذا و کشاورزی، سال میلادی ۲۰۲۱ توسط سازمان ملل به‌عنوان سال میوه و سبزی نامگذاری شده است. این نامگذاری فرصت منحصر به‌فردی را برای افزایش آگاهی در مورد نقش مهم میوه‌ها و سبزی‌ها در تغذیه انسان، امنیت غذایی و بهداشت آن‌ها و همچنین در دستیابی به اهداف توسعه پایدار سازمان ملل متحد است. میوه‌ها و سبزی‌ها از دیرباز در رژیم غذایی انسان قرار دارند و امروزه به‌عنوان یک صنعت از آنها نام برده می‌شود. از تولید و تجارت پایدار، نقش بسیار مهم در تغذیه انسان تا مدیریت ضایعات آن‌ها.

میوه‌ها و سبزی‌ها به‌عنوان قسمت‌‌های خوراکی گیاهان در نظرگرفته می‌شوند (به‌عنوان مثال ساختارهای دانه‌دار، گل‌ها، جوانه‌ها، برگ‌ها، ساقه‌ها، شاخسار­ه‌ها و ریشه‌ها) که به‌صورت وحشی و یا توسط انسان کشت وکار و در نهایت برداشت می‌شوند و ­به‌صورت تازه و خام یا به‌صورت حداقل فرآوری شده مصرف خواهند شد. میوه‌ها و سبزی‌های با حداقل فرآوری، میوه‌ها و سبزی‌هایی هستند که تحت رو­ش‌هایی مانند شستشو، مرتب‌سازی، پیرایش، پوست‌کندن، برش‌دادن یا خردکردن قرارگرفته‌اند که کیفیت تازه آنها تحت تأثیر قرار نمی‌گیرد. این غذاها بیشترخصوصیات ذاتی فیزیکی، شیمیایی، حسی و تغذیه‌ای خود را حفظ می‌کند و مثال‌های از آن شامل میوه‌های خرد شده، میوه‌های کیسه‌ای، سالاد سبزی‌ها، میوه‌ها و سبزیجات منجمد را در بر می‌گیرد. میوه‌ها و سبزی‌ها نقش مهمی در تأمین ویتامین‌های مورد نیاز انسان خواهند داشت، همچنین منبع مهمی از مواد معدنی، فیبر خوراکی و ترکیبات آنتی‌اکسیدان می‌باشند. نتایج پژوهش‌های بسیاری نشان داده است که مصرف میوه و سبزی سبب ممانعت از ابتلا به بسیاری از بیماری‌های قلبی عروقی و انواع سرطان‌ها خواهد شد. امروزه سرانه مصرف میوه و سبزی به‌عنوان یکی از شاخص‌های توسعه‌یافتگی در کشورها محسوب می‌شود.

اگرچه آمار ضایعات میوه و سبزی در کشورهای مختلف متفاوت است، ولی به‌طور متوسط بین ۲۰ تا ۳۰ درصد تخمین زده می‌شود. سالانه بخش مهمی از میوه‌ها و سبزی‌های تولید شده به‌دست مصرف کننده نخواهد رسید و اگرچه در دهه‌های اخیر ایجاد سردخانه‌ها و پیشرفت تکنولوژی‌های مرتبط با جابجایی میوه و سبزی توسعه بسیاری پیدا کرده است ولی مقدار ضایعات همچنان در برخی از کشورها زیاد است و لازم است تا با ایجاد زیرساخت‌های لازم، مقدار از دست رفتن میوه‌ها و سبز­ی‌ها به‌حداقل رسد و گامی مؤثر در تامین غذای مناسب نسل‌های آینده برداشته شود.