لیمو

توصیه‌­هایی برای حفظ کیفیت پس از برداشت لیمو

Mary Lu Arpaia1 and Adel A. Kader2  

1گروه گیاه‌شناسی و علوم گیاهی، دانشگاه کالیفرنیا، ریورساید

2گروه علوم گیاهی، دانشگاه کالیفرنیا، دیویس

شاخص‌های بلوغ

 حداقل مقدار آب میوه به میزان 28 تا 30 درصد که بستگی به درجه، رنگ لیموهای که در مرحله­‌ی سبز تیره برداشت شده‌­اند طولانی­‌ترین عمر پس از برداشت را دارند. درمقایسه با آنهایی که کاملا زرد برداشت می‌­شوند  و باید سریع به بازار عرضه شوند.

شاخص‌های کیفیت

  • شدت و یکنواختی رنگ زرد
  • اندازه
  • شکل
  • سطح صاف
  • سفتی
  • عاری از پوسیدگی
  • عاری از نقص‌­های از جمله : یخ‌­زدگی، پژمردگی، آسیب مکانیکی، لکه‌­های پوستی، لکه­‌های قرمز، چروکیدگی و تغیر رنگ

دما و رطوبت نسبی بهینه انبار

دمای بهینه: 14-12 درجه سانتی­‌گراد (57-54 درجه فارنهایت)، بسته نوع رقم و مرحله ی بلوغ در زمان برداشت، سطح تولید و مدت زمان نگهداری و جابه‌­جایی (حداکثرتا 6 ماه ) متغیر است

رطوبت نسبی: 95-90 %

 

 

نرخ تنفس

20°C

(68°F)

15°C

(59°F)

10°C

(50°F)

دما
10-147-125-6

mlco2/kg.hr

دی اکسید کربن تولید شده (ml/kg/hr) را در 440 ضرب کنید،تا تولید گرما برحسب Btu / ton / day به­‌دست آورید و یا در 122 ضرب کنید تا گرمای تولیدی برحسب کیلوکالری / تن/ روز را به‌­دست آورید.

نرخ تولید اتیلن

کم تر از 0/1 میکرولیتر برکیلوگرم بر ساعت در 20 درجه سانتی­‌گراد. (68 درجه فارنهایت).

واکنش به اتیلن

در صورت تمایل به سبزی­‌زدایی، لیموها را می­توان با  10-1 پی‌پی‌ام اتیلن در مدت 1 تا 3 روز در دمای 25-20 درجه سانتی­‌گراد (77-68 درجه فارنهایت ) تیمار کرد، تیمار اتیلن ممکن است سرعت خراب‌شدن و بروز پوسیدگی را تسریع کند.

واکنش به اتمسفر کنترل‌شده

اتمسفرکنترل‌شده با O2 به میزان 10-5 درصد و CO2 به میزان 10-0 درصد می‌­تواند پیری را که شامل دست‌دادن رنگ سبز لیموها است را به تأخیر اندازد. از تیمار غلظت بالای (15-10 %) CO2  برای مهار رشد قارچ استفاده نمی­‌شود زیرا ممکن است به‌دلیل تجمع مواد فرار تخمیری، طعم­‌های نامطبوع ایجاد کند، به­‌خصوص اگر سطح O2 زیر 5 % باشد. حذف اتیلن در انبار لیمو می­‌تواند سرعت پیری و بروز پوسیدگی را کاهش دهد.

ناهنجاری‌های فیزیکی

لکه روغنی (اولئوسلوسز): شکستن سلول­‌های روغنی به دلیل تنش‌­های فیزیکی روی میوه­‌های متورم باعث آزاد شدن روغن می‌­شود که به بافت­‌های اطراف آسیب می‌­رساند. پرهیز از برداشت لیمو هنگامی­‌که آنها خیلی متورم هستند و دقت در جابه‌جایی شدت این اختلال را کاهش می­‌دهد.

ناهنجاری‌های فیزیولوژیکی

خسارت سرمازدگی: از علائم آن شامل پوست مردگی سطحی، لکه­‌های غشایی و لکه­‌های قرمز است. شدت آن بستگی به‌رقم، سطح تولید، زمان برداشت، مرحله رسیدگی- بلوغ در زمان برداشت، دمای زمان عملیات پس از برداشت دارد. خسارت سرمازدگی متوسط تا شدید معمولا با پوسیدگی بعدی همراه است.

ناهنجاری‌های پاتوبیولوژیک

کپک سبز: ناشی از Penicillium digitatum  است که از طریق زخم­‌ها به پوست میوه نفوذ می­‌کند. علائم با آب­‌گزیدگی در سطح میوه و به دنبال آن رشد میسیلیوم بی رنگ و سپس اسپور زدایی (رنگ سبز) آغاز می­‌شود.

کپک آبی: ناشی از Penicillium italicum است که می­‌تواند به پوست آسیب دیده نفوذ کند و از یک لیمو به لیموهای مجاور گسترش یابد. علائم شبیه کپک سبز است با این تفاوت که هاگ­‌ها آبی هستند.

پوسیدگی آلترناریا: ناشی از Alternaria citri که از طریق دکمه‌­های خود وارد لیمو می­‌شود. تیمار با جیبرلیک اسید قبل از برداشت یا تیمار با تو فوردی پس از برداشت پیری دکمه­‌ها و متعاقبأ پوسیدگی بوسیله آلترناریا را به تأخیر می‌­اندازد.

روش‌های کنترل

  • جابجایی با دقت در حین برداشت و انتقال بعدی برای به‌حداقل رساندن خراش، بریدگی و ضرب‌دیدگی
  • تیمار با قارچکش‌ها یا عوامل بیولوژیکی پس از برداشت
  • خنک‌سازی سریع تا رسیدن به محدوده دمایی مناسب
  • حفظ دامنه‌ی بهینه‌ی­ دما و رطوبت نسبی و حذف اتیلن در هنگام حمل و نقل و انبارداری
  • به‌سازی و رعایت اصول بهداشتی در همه مراحل جابجایی و نگهداری

راهنمای عکس پس از برداشت

تصاویر ناهنجاری‌ها

 

SCLEROTINIA ROT
SCLEROTINIA ROT
عارضه لکه روغنی
عارضه لکه روغنی
عارضه لکه روغنی
عارضه لکه روغنی