شاخصهای بلوغ
حداقل مقدار آب میوه به میزان 28 تا 30 درصد که بستگی به درجه، رنگ لیموهای که در مرحلهی سبز تیره برداشت شدهاند طولانیترین عمر پس از برداشت را دارند. درمقایسه با آنهایی که کاملا زرد برداشت میشوند و باید سریع به بازار عرضه شوند.
شاخصهای کیفیت
- شدت و یکنواختی رنگ زرد
- اندازه
- شکل
- سطح صاف
- سفتی
- عاری از پوسیدگی
- عاری از نقصهای از جمله : یخزدگی، پژمردگی، آسیب مکانیکی، لکههای پوستی، لکههای قرمز، چروکیدگی و تغیر رنگ
دما و رطوبت نسبی بهینه انبار
دمای بهینه: 14-12 درجه سانتیگراد (57-54 درجه فارنهایت)، بسته نوع رقم و مرحله ی بلوغ در زمان برداشت، سطح تولید و مدت زمان نگهداری و جابهجایی (حداکثرتا 6 ماه ) متغیر است
رطوبت نسبی: 95-90 %
نرخ تنفس
20°C (68°F) | 15°C (59°F) | 10°C (50°F) | دما |
10-14 | 7-12 | 5-6 | mlco2/kg.hr |
دی اکسید کربن تولید شده (ml/kg/hr) را در 440 ضرب کنید،تا تولید گرما برحسب Btu / ton / day بهدست آورید و یا در 122 ضرب کنید تا گرمای تولیدی برحسب کیلوکالری / تن/ روز را بهدست آورید.
نرخ تولید اتیلن
کم تر از 0/1 میکرولیتر برکیلوگرم بر ساعت در 20 درجه سانتیگراد. (68 درجه فارنهایت).
واکنش به اتیلن
در صورت تمایل به سبزیزدایی، لیموها را میتوان با 10-1 پیپیام اتیلن در مدت 1 تا 3 روز در دمای 25-20 درجه سانتیگراد (77-68 درجه فارنهایت ) تیمار کرد، تیمار اتیلن ممکن است سرعت خرابشدن و بروز پوسیدگی را تسریع کند.
واکنش به اتمسفر کنترلشده
اتمسفرکنترلشده با O2 به میزان 10-5 درصد و CO2 به میزان 10-0 درصد میتواند پیری را که شامل دستدادن رنگ سبز لیموها است را به تأخیر اندازد. از تیمار غلظت بالای (15-10 %) CO2 برای مهار رشد قارچ استفاده نمیشود زیرا ممکن است بهدلیل تجمع مواد فرار تخمیری، طعمهای نامطبوع ایجاد کند، بهخصوص اگر سطح O2 زیر 5 % باشد. حذف اتیلن در انبار لیمو میتواند سرعت پیری و بروز پوسیدگی را کاهش دهد.
ناهنجاریهای فیزیکی
لکه روغنی (اولئوسلوسز): شکستن سلولهای روغنی به دلیل تنشهای فیزیکی روی میوههای متورم باعث آزاد شدن روغن میشود که به بافتهای اطراف آسیب میرساند. پرهیز از برداشت لیمو هنگامیکه آنها خیلی متورم هستند و دقت در جابهجایی شدت این اختلال را کاهش میدهد.
ناهنجاریهای فیزیولوژیکی
خسارت سرمازدگی: از علائم آن شامل پوست مردگی سطحی، لکههای غشایی و لکههای قرمز است. شدت آن بستگی بهرقم، سطح تولید، زمان برداشت، مرحله رسیدگی- بلوغ در زمان برداشت، دمای زمان عملیات پس از برداشت دارد. خسارت سرمازدگی متوسط تا شدید معمولا با پوسیدگی بعدی همراه است.
ناهنجاریهای پاتوبیولوژیک
کپک سبز: ناشی از Penicillium digitatum است که از طریق زخمها به پوست میوه نفوذ میکند. علائم با آبگزیدگی در سطح میوه و به دنبال آن رشد میسیلیوم بی رنگ و سپس اسپور زدایی (رنگ سبز) آغاز میشود.
کپک آبی: ناشی از Penicillium italicum است که میتواند به پوست آسیب دیده نفوذ کند و از یک لیمو به لیموهای مجاور گسترش یابد. علائم شبیه کپک سبز است با این تفاوت که هاگها آبی هستند.
پوسیدگی آلترناریا: ناشی از Alternaria citri که از طریق دکمههای خود وارد لیمو میشود. تیمار با جیبرلیک اسید قبل از برداشت یا تیمار با تو فوردی پس از برداشت پیری دکمهها و متعاقبأ پوسیدگی بوسیله آلترناریا را به تأخیر میاندازد.
روشهای کنترل
- جابجایی با دقت در حین برداشت و انتقال بعدی برای بهحداقل رساندن خراش، بریدگی و ضربدیدگی
- تیمار با قارچکشها یا عوامل بیولوژیکی پس از برداشت
- خنکسازی سریع تا رسیدن به محدوده دمایی مناسب
- حفظ دامنهی بهینهی دما و رطوبت نسبی و حذف اتیلن در هنگام حمل و نقل و انبارداری
- بهسازی و رعایت اصول بهداشتی در همه مراحل جابجایی و نگهداری
راهنمای عکس پس از برداشت
تصاویر ناهنجاریها


