لیسیانتوس

توصیه‌های برای حفظ کیفیت پس از برداشت لیسیانتوس

Michael S.Reid

گروه علوم گیاهی، دانشگاه کالیفرنیا، دیویس

بلوغ و کیفیت

تولید لیسیانتوس (Eustoma grandiflora) که از چمنزارهای تگزاس وارد کشت شده است، در سال‌های اخیر به‌طور چشمگیری افزایش یافته است. در ژاپن عمدتا ارقام عالی در طیف گسترده‌ای از رنگ‌ها و شکل‌های منفرد و دوتایی توسعه پیدا کرده‌  است. گل‌ها در گلدان که به‌درستی از قبل تیمار شده یا با نگهدارنده کافی استفاده می‌شوند، عمر طولانی دارند. اگر گل با قند مکمل تغذیه شود هر ساقه بیش از 8 تا 10 جوانه و گل می‌دهد و چندین جوانه بزرگتر در گلدان باز می‌شوند.

بلوغ

ساقه‌ها زمانی برداشت می‌شوند که حداقل یک گل باز باشد. برخی از پرورش دهندگان اجازه می‌دهند گل‌های اضافی رشد کنند تا جوانه‌ها پیشرفته‌تر شوند، سپس گل‌های مسن‌تر  را حذف می‌کنند و یک یا دو گل در هر ساقه باقی می‌گذارند.  حذف شاخه‌های نابالغ که جوانه‌های آنها رشد نمی‌کند کیفیت ظاهری گل را بهبود می‌بخشد، اگرچه کار اضافی می‌خواهد.

درجه‌بندی و دسته‌بندی

هیچ استاندارد رسمی برای درجه بندی لیسیانتوس وجود ندارد، اما لاروهای برگ و آسیب به گل از عیوب کیفی آشکار است. گل‌ها بسته به نیاز بازار 5 یا 10 دسته‌ایی هستند. لیسیانتوس به نیروی گرانش حساس است و اگر گل‌ها را در دمای محیط افقی نگه دارید، ساقه‌ها به سمت بالا خم می‌شوند. به‌همین دلیل، لیسیانتوس که به‌درستی خنک نمی‌شود، اغلب در سبد‌های عمودی بسته‌بندی و حمل می‌شود.

محلول های شیمیایی

لیسیانتوس به برخی از بایوسیدهای موجود در نگهدارنده های تجاری حساس است که باعث قهوه‌ای شدن ساقه‌ها می‌شود. در آزمایشات ما، 200 پی‌پی‌ام Al2(SO4)3 و 50 پی‌‌پی‌ام هیپوکلریت (1 میلی‌لیتر کلروکس در لیتر آب) بایوسیدهای عالی برای لیسیانتوس بودند. اگرچه محققان نشان دادند عمر لیسیانتوس در معرض اتیلن کمتر کاهش می‌یابد، اثر آن جزئی است و تیمارهای ضد اتیلن (STS یا EthylBloc) مزیت کمی دارند. ما دریافتیم که گل‌های لیسیانتوس با تیمار با غلظت نسبتاً بالای ساکارز – 3 درصد در محلول گلجای، یا یک پیش تیمار به مدت 24 ساعت با 12درصد ساکارز و یک بایوساید، بسیار بهبود یافته‌اند. با توجه به این محلول‌ها، گل‌ها جوانه‌های بیشتری را با رنگ بهتر باز کردند، ماندگاری بیشتری داشتند و ساقه‌ها (ساقه‌های زیر گل‌ها) بسیار سفت‌تر شدند.

انبار

گل‌ها برای انبار باید از بالاترین کیفیت برخوردار باشند و کاملاً عاری از آفات و بیماری‌ها باشد. آنها را در دمای 0/5 درجه سانتی‌گراد (33 درجه فارنهایت) در جعبه ای با پوشش پلی‌اتیلن و روزنامه قرار دهید.

حساسیت به اتیلن

گل‌های لیسیانتوس مقدار کمی به اتیلن حساس هستند که باعث پیری زودتر گل‌هایی می‌شود که در زمان قرار گرفتن در معرض اتیلن بالغ شده‌اند.

پاسخ اتمسفر کنترل شده

 هیچ گزارشی از اثرات مفید CA بر روی گل لیسیانتوس گزارش نشده است.

خسارت یخ زدگی

یخ‌زدگی ممکن است در دمای کمتر از 0/5- درجه سانتی‌گراد (31 درجه فارنهایت) رخ دهد. علائم شامل آبگزیدگی و ریزش برگ‌ها و گلچه‌ها است.