سیب

توصیه‌ها‌یی برای حفظ کیفیت پس از برداشت خیار

Elizabeth J. Mitcham ، Carlos H. Crisosto and Adel A. Kader 

گروه علوم گیاهی، دانشگاه کالیفرنیا، دیویس

شاخص‌های بلوغ

تغییر رنگ از سبز تیره به سبز روشن یا سبز مایل به زرد، سفتی معادل 17 پوند نیرو، 20 تا 40  درصد بخش خوراکی عاری از نشاسته شود. به ­طورکلی حدود 135 تا 150 روز از مرحله تمام گل گذشته باشد‌.

شاخص‌های کیفیت

سفتی، تردی، بدون آردی‌شدن، طعم و مزه، از جمله مواد جامد محلول، اسیدیته قابل تیتراسیون و مواد‌ فرارمعطر، عاری از نقص­‌ها‌یی مانند صدمات سطحی، پوسیدگی، شکاف­ در بخش­ نزدیک به دمگل و ناحیه کاسبرگ­‌ها، لکه تلخ، اسکالد، قهوه‌ای شدن داخلی، چروکیدگی

دما و رطوبت نسبی بهینه انبار

دمای بهینه:

0°C ± 1°C (32°F ± 2°F) 

دمای انجماد:

رطوبت نسبی:

90-95%

 

نرخ تنفس

20°C

(68°F)

10°C

(50°F)

5°C

 (41°F)

0°C

 (32°F)

دما

15-30

7-12

4-8

3-6

ml CO2/ kg·hr

 دی اکسید کربن تولید شده (ml/kg/hr) را در 440 ضرب کنید،تا تولید گرما برحسب Btu / ton / day به­‌دست آورید و یا در 122 ضرب کنید تا گرمای تولیدی برحسب کیلوکالری / تن/ روز را به‌­دست آورید. برای سیب­‌های رسیده نرخ تنفس بیشتر است.

نرخ تولید اتیلن

20°C

(68°F)

10°C

(50°F)

5°C

(41°F)

0°C

(32°F)

دما

20-150

5-60

2-25

1-10

µl/kg·hr

برای سیب‌های رسیده نرخ تنفس بیشتر است

پاسخ به اتیلن

اتیلن رسیدن را تحریک می‌­کند. بسته به بلوغ در زمان برداشت‌، مدت و نحوه نگهداری (هوا یا اتمسفرکنترل­‌شده) نتایج مختلفی ازمزایای حذف اتیلن در انبار سرد یا اتمسفر کنترل­‌شده وجود دارد.

پاسخ به اتمسفر کنترل‌شده

برای میوه­‌های که بیش از یک ماه باید نگهداری شوند، می­توان از مزایای نگهداری درانبار با اتمسفرکنترل‌شده مانند حفظ سفتی گوشت، اسیدیته و رنگ پوست استفاده شود. پتانسیل نگهداری درانبار با اتمسفرکنترل‌شده تا 10 ماه (در مقابل، هوای آزاد 6 ماه) است.  اتمسفرهای توصیه­‌شده: 3-1 درصد اکسیژن + 3-1.5 درصد دی اکسید کربن     

ناهنجاری‌های فیزیولوژیکی

پژمردگی: سیب­‌های گلدن‌دلیشز بسیار حساس به از دست‌‌دادن آب هستند. کاهش وزن می‌تواند به اندازه 3 تا 6%  باشد. سردکردن سریع، نگهداری میوه در جعبه با کیسه­‌های پلاستیکی و تجهیزات برودتی با طراحی مناسب باعث کاهش از دست­‌دادن آب می‌شود.

کبودی (ضرب­ دیدگی): می‌‌تواند بیش از اندازه باشد، به­‌خصوص برای گلدن‌ دلیشز که کبودی بیشتر دیده می‌شود. جابه‌جایی آرام مهم است.

 لکه تلخ: لکه‌های قهوه‌ای فرورفته روی پوست، به­‌ویژه در انتهای کاسه گل، مربوط به غلظت کم کلسیم در سیب است. بهترین روش کنترل محلول‌پاشی کلسیم قبل از برداشت و غوطه‌وری درکلسیم قبل از انبار سرد می­‌باشد. اعمال محلول­پاشی­‌های باغی در شرایط خشک­‌شدن سریع مانع از Russeting می­‌شود. با انباراتمسفر کنترل­‌شده میزان بروز کاهش می­‌یابد.

سوختگی سطحی: قهوه‌ای‌شدن پوست که در سردخانه توسعه می‌­یابد. حساسیت گلدن‌دلیشز کم است. انبار با اتمسفر کنترل‌شده بروز ناهنجاری را به­‌تأخیر می‌اندازد. استفاده مکرر دیفنیل آمین توصیه می­‌شود. 

خسارت اتمسفرکنترل‌­شده: سطح اکسیژن زیر 1% و CO2 بالای 15%ممکن است به‌دلیل متابولیسم تخمیری باعث ایجاد عطر و طعم­ نامطبوع شود. سایر علائم آسیب CO2 شامل ضایعات قهوه‌ای و فرورفتگی جزیی برروی پوست یا قهوه‌ای­‌شدن و حفره‌های داخلی است.

ناهنجاری‌های پاتولوژیک

هسته-مرکز کپک‌زده: از چندین قارچ از جمله Alternaria sp. ،Fusarium sp. ، Aspergillus  و Penicillium ایجاد می‌شود. سیب‌های گلدن‌دلیشز به‌دلیل بخش میانی گسترده یا عمیق بسیار حساس هستند. غوطه‌وری در آب می‌تواند بروزبخش میانی کپک زده را افزایش دهد.

کپک‌آبی، کپک‌خاکستری: دو بیماری مهم پس از برداشت سیب‌ها‌ی گلدن‌دلیشز توسط penicillium ،expansum و Botrytis cinerea ایجاد می‌شود. هردو قارچ پاتوژن زخم هستند.رعایت اصول بهداشتی برای کنترل این بیماری‌ها بسیار مهم‌ است. غوطه‌وری در آب می‌تواند اسپورهای penicillium  و Botrytis را بر روی زخم‌های ناشی از عملیات برداشت توسعه دهد. استفاده از قارچ‌کش‌ها در هنگام غوطه‌وری ممکن است باعث کاهش پوسیدگی شود.

راهنمای عکس پس از برداشت

بلوغ و کیفیت

 

نمودار رنگ زمینه
نمودار رنگ زمینه

تصاویر ناهنجاری‌ها

 

 

پژمردگی
پژمردگی
خسارت یخ زدگی
خسارت یخ زدگی
ضرب دیدگی
ضرب دیدگی
کپک خاکستری
کپک خاکستری
کپکآبی
کپک آبی
قارچ رایزوپوس
قارچ رایزوپوس
قارچ آسپرزیلوس
قارچ آسپرژیلوس