بروکلی

توصیه‌ها‌یی برای حفظ کیفیت پس از برداشت کلم بروکلی

Marita Cantwell and Trevor Suslow

گروه علوم گیاهی، دانشگاه کالیفرنیا، دیویس

 

 

شاخص‌های بلوغ

قطر سر و فشردگی؛ تمام گلچه‌ها باید بسته باشند.

شاخص‌های کیفیت

کلم بروکلی با کیفیت خوب باید گلچه‌های بسته سبز تیره یا روشن داشته باشد و بخش خوراکی باید فشرده باشد (با فشار دست، سفتی و محکمی کاملا حس شود)، ساقه تمیز  و طول مناسب داشته باشد. فاقد گلچه‌های زرد و براکته‌های زرد روی ساقه باشد.

دما و رطوبت نسبی بهینه انبار

در کلم بروکلی دمای پایین برای رسیدن به عمرقفسه‌ایی مناسب بسیار مهم است. دمای 0 درجه سانتی‌گراد (32 درجه فارنهایت) با رطوبت نسبی بیشتر از 95 درصد برای بهینه‌سازی عمر انباری کلم بروکلی (28-21 روز) مورد نیاز است. بخش‌های خوراکی که در دمای 5 درجه سانتی‌گراد (41 درجه فارنهایت) نگهداری می‌شوند، می‌توانند 14 روز ماندگاری داشته باشند. عمر انباری در دمای 10 درجه سانتی‌گراد (50 درجه فارنهایت) حدود 5 روز است. کلم بروکلی معمولاً با یخ‌دهی مایع در کارتن‌های مقاوم به رطوبت بسته‌بندی شده و به سرعت خنک می‌شود. همچنین می‌توان از خنک‌کردن با آب و هوای فشرده استفاده کرد. اما مدیریت دما در روش‌های فوق در حین توزیع بسیار بحرانی‌تر از کلم بروکلی منجمد شده است.

خسارت یخ زدگی

اگر کلم بروکلی در دمای 0/6- (30/6 درجه فارنهایت) تا 0/1- درجه سانتی‌گراد (30 درجه فارنهایت) نگهداری شود منجمد می‌شود. اگر از نمک در خنک‌کننده یخ مایع استفاده شود، ممکن است این اتفاق بیفتد. نواحی یخ‌زده و ذوب‌شده روی گلچه‌ها بسیار تیره و شفاف به نظر می‌رسند. ممکن است پس از ذوب‌شدن تغییر رنگ دهند و بسیار مستعد پوسیدگی باکتریایی هستند.

نرخ تنفس

بخش خوراکی کلم بروکلی میزان تنفس نسبتاً بالایی دارند:

20°C

(68°F)

15°C

(59°F)

10°C

(50°F)

5°C

(41°F)

0°C

(32°F)

دما
140-16080-9038-4316-1810-11ml CO2/kg·hr

میزان تنفس گلچه‌ها بیشتر از دو برابر تنفس بخش خوراکی سالم و جدا نشده است. دی اکسید کربن تولید شده (ml/kg/hr) را در 440 ضرب کنید،  تا تولید گرما برحسب Btu / ton / day به­دست آورید و یا در 122 ضرب کنید تا گرمای تولیدی برحسب کیلوکالری / تن/ روز را به­ دست آورید.

نرخ تولید اتیلن

خیلی کم، کمتر1- 0/1 میکرو لیتر بر کیلوگرم در ساعت در 20 درجه سانتی‌گراد (68 درجه فارنهایت).

پاسخ به اتیلن

کلم بروکلی نسبت به قرار گرفتن در معرض اتیلن بسیار حساس است. زردی گلچه شایع‌ترین علامت است. قرار گرفتن در معرض 2 پی‌پی ام اتیلن در دمای 10 درجه سانتی‌گراد (50 درجه فارنهایت) ماندگاری را تا 50 درصد کاهش می‌دهد.

پاسخ به اتمسفر کنترل‌شده

کلم بروکلی به انبار با 2-1 درصد اکسیژن و 10-5 درصد دی‌اکسیدکربن اتمسفر در محدوده دمایی 5-0 درجه سانتی‌گراد (41-32 درجه فارنهایت) پاسخ مناسبی داده است. اگرچه این سطوح پایین O2 ماندگاری را افزایش می‌دهد، اما نوسانات دما در حین استفاده تجاری ممکن است ریسک زیادی داشته باشد زیرا بروکلی سبب تولید مواد فرار حاوی گوگرد نامناسب خواهد شد. در نتیجه، تبادل هوای زیاد در محموله‌های کانتینری دریایی استاندارد کلم بروکلی توصیه می‌شود. بیشتر بسته‌بندی‌های اتمسفر اصلاح‌شده برای کلم بروکلی به گونه‌ای طراحی شده‌اند که O2 را در 10-3 درصد و CO2 را در حدود 10-7 درصد حفظ کند تا از ایجاد این مواد فرار نامطلوب و بدبو جلوگیری شود.

ناهنجاری‌های فیزیولوژیکی

ساقه توخالی: یک ناحیه باز در ساقه در سطح برش است که ممکن است تغییر رنگ داده و پوسیده شود. شرایط رشد و انتخاب واریته بر ایجاد این اختلال تأثیر می‌گذارد.

زردشدن گلچه‌ها (bead): گلچه‌ها فاسد شدنی‌ترین قسمت کلم بروکلی هستند. زردی ممکن است به دلیل بلوغ بیش از حد در زمان برداشت، دمای بالای انبار و یا قرار گرفتن در معرض اتیلن باشد. ایجاد زردی در انتهای بخش خوراکی به بازارپسندی تجاری پایان می‌دهد. زرد شدن این نواحی به دلیل پیری را نباید با رنگ سبز - زرد روشن در مناطقی از گلچه‌ها که در طول رشد در معرض نور قرار نمی‌گیرند اشتباه گرفت، که گاهی اوقات به آن "زرد حاشیه‌ای" می‌گویند.

گلچه (bead) قهوه‌ای: اختلالی است که در آن نواحی گلچه‌ها به درستی رشد نمی‌کنند، از بین می‌روند و منجر به نواحی تغییر رنگ قهوه‌ای می‌شوند. تصور می‌شود که این به دلیل عدم تعادل تغذیه‌ای گیاه است.

ناهنجاری‌های پاتولوژیک

پوسیدگی باکتریایی:  ارگانیسم‌های مختلف ایجادکننده پوسیدگی نرم (Erwinia، Pseudomonas) ممکن است بر ماندگاری کلم بروکلی تأثیر بگذارند. پوسیدگی‌های ناشی از این ارگانیسم‌ها معمولاً با آسیب فیزیکی مرتبط است.

پاتوژن‌های قارچی: اگرچه به اندازه پوسیدگی‌های باکتریایی رایج نیستند، پوسیدگی کپک خاکستری (Botrytis   cinerea) و کپک سیاه (Alternaria spp.) می‌توانند بخش خوراکی کلم بروکلی را آلوده کنند. این ممکن است در شرایط رشدی بارانی و بسیار خنک رخ دهد.

ناهنجاری‌های فیزیکی

جابه‌جایی نامناسب در هنگام برداشت می‌تواند به گلچه‌ها آسیب برساند و پوسیدگی را افزایش دهد. نیرویی که برای اعمال مایع آب-یخ برای خنک‌سازی استفاده می‌شود نیز می‌تواند به گلچه‌های روی بخش خوراکی آسیب برساند و حساسیت به پوسیدگی باکتریایی را افزایش دهد.

شرایط خاص

مدت زمان نگهداری در بین ارقام کلم بروکلی به طور قابل توجهی متفاوت است. ماندگاری (ایجاد رنگ زرد روی گلچه = پایان ماندگاری) بسته به رقم ممکن است بین 12 تا 25 روز بیشتر باشد: ماندگاری ارقام مختلف بروکلی در دمای 5 درجه سانتی‌گراد (41 درجه فارنهایت) و رطوبت نسبی 95 درصد به شرح زیر است:

کوتاه، کمتر از 20 روز:

Baccus, Brigadier, Cruiser, Mariner, Symphony, Zeus

متوسط، بین 25-20 روز:

Cascade, Embassy, Emperor, Esquire, Galaxy, Gem, Green Lady,Green Valiant, Hi Caliber, Midori #8, Pinnacle, Sakata #12, Schooner, Southern Comet,Vantage

طولانی مدت: بیشتر از 20 روز:

Citation, Galaxy, Glacier, Greenbelt, Legacy, Marathon, Mercedes, Packman Pirate, Premium Crop, Shogun, Skiff

 

راهنمای عکس پس از برداشت

پاسخ به اتمسفرکنترل شده CA  

مقیاس زردی
مقیاس زردی

پاسخ به اتیلن تولید شده

زردی اتیلنی
زردی اتیلنی

اختلال فیزیکی

زردی اتیلنی
زردی اتیلنی