انگور

توصیه‌ها‌یی برای حفظ کیفیت پس از برداشت انگور

Carlos H. Crisosto, Elizabeth J. Mitcham and Adel A. Kader

گروه علوم گیاهی، دانشگاه کالیفرنیا، دیویس

شاخص‌های بلوغ

در کالیفرنیا، تاریخ برداشت محصول بر اساس غلظت مواد جامد محلول (SSC) تعیین می‌­شود. غلظت مواد محلول بسته به رقم و منطقه کشت می‌تواند بین 14 تا ۱۷/۵ درصد باشد. در برخی از مناطق زمانیکه نسبت SSC به اسیدیته قابل تیتراسیون (TA) 20 یا بالاتر باشد جهت تعیین بلوغ ارقام زودرس استفاده می‌شود برای ارقام قرمز و سیاه، شاخص برداشت حداقل تغییر رنگ می‌باشد.

شاخص‌های کیفیت

پذیرش میوه توسط مصرف‌کننده به غلظت بالای SSC و نسبت SSC/TA می‌باشد. سفتی حبه‌ها، همچنین عدم وجود عواملی همچون پوسیدگی، ترک‌خوردگی حبه‌ها، قهوه‌ای‌شدن ساقه، چروک‌شدن، حبه‌های آفتاب سوخته یا خشک‌شده و آسیب حشرات از عوامل مهم در پذیرش مصرف‌کننده می‌باشند.

دما و رطوبت نسبی بهینه انبار

دمای بهینه: دما جهت نگهداری انگورها 1- تا 0 درجه سانتی‌گراد (30-32 درجه فارنهایت) توصیه می‌شود بالاترین دمای نقطه انجماد 2.7- درجه سانتی‌گراد (۲۷/۱ درجه فارنهایت) می‌باشد اما دمای نقطه انجماد بسته به SSC (پایین‌تر از 3- درجه سانتی‌گراد (۲۶/۶ درجه فارنهایت) می‌­تواند متفاوت باشد. نقطه انجماد ساقه 2- درجه سانتی‌گراد (28 درجه فارنهایت) گزارش شده است.

رطوبت نسبی: ۹۵-۹۰ % و سرعت هوا تقریبا 20 تا 40 فوت در هر دقیقه (FPM) در هنگام نگهداری پیشنهاد شده است. 

 

نرخ تنفس

(از خوشه‌های انگور، به‌­عنوان مثال حبه‌ها و ساقه‌ها)

20°C

(68°F)

10°C

(50°F)

5°C

(41°F)

0°C

(32°F)

 دما

12-15

5-8

3-4

1-2

ml CO2/kg·hr

نرخ تنفس در ساقه 15 برابر بیشتر از نرخ تنفس حبه‌ها است.

دی اکسید کربن تولید شده (ml/kg/hr) را در 440 ضرب کنید،تا تولید گرما برحسب Btu / ton / day به­‌دست آورید و یا در 122 ضرب کنید تا گرمای تولیدی برحسب کیلوکالری / تن/ روز را به‌­دست آورید.

نرخ تولید اتیلن

کمتر 0/1 میلی‌­لیتر بر کیلوگرم در ساعت در 20 درجه سانتی‌گراد (68 درجه فارنهایت).

پاسخ به اتیلن

انگورهای خوراکی به اتیلن حساسیت زیادی ندارند. قرار گرفتن در معرض اتیلن (بیشتر از 10 پی‌پی ام) می‌تواند به‌­عنوان عامل ثانویه سبب ترک‌خوردگی میوه انگور باشد.

پاسخ به اتمسفر کنترل‌شده

انبار با اتمسفر کنترل‌شده (CA) (اکسیژن 5-2 درصد، دی اکسید کربن 5-1 درصد) جهت نگه‌داری و حمل و نقل انگورهای خوراکی به‌دلیل مفید بودن کم توصیه نمی‌­شود، همچنین SO2 جهت کنترل پوسیدگی استفاده می‌­شود.

اثر ژنوتیپ بر عمر قفسه‌ای انگور

عمر قفسه‌ای در ارقام انگور خوراکی رشد کرده در کالیفرنیا متفاوت و تحت تأثیر مدیریت دمایی و میزان حساسیت به پوسیدگی می‌­باشد.

ناهنجاری‌های فیزیولوژیکی

ترک‌خوردگی: (از بین‌رفتن حبه‌­ها از راس ساقه) به­‌طورکلی با بلوغ میوه شدت ترک‌خوردگی افزایش می‌­یابد به‌­عبارتی میوه به‌مدت زمان طولانی‌­تر بر روی درخت بماند. حبه‌­های ارقام بدون دانه نسبت به ارقام دانه­‌دار معمولا کمتر به خوشه متصل می‌مانند. ترک‌خوردگی به‌طور قابل توجهی از فصلی به فصل دیگر متفاوت است و تفاوت زیادی بین ارقام وجود دارد. کاربرد جیبرلین در زمان فروت‌ست سبب تضعیف حبه‌ها می‌­شود. ترک‌خوردگی عمدتأ به­‌دلیل بسته‌­بندی نامناسب در مزرعه، حمل و نقل نامناسب و انتقال به مراکز خورده‌فروشی‌­ها اتفاق می‌افتد. ترک­‌خوردگی را با کنترل تراکم میوه‌­های بسته­‌بندی ­شده، حجم بسته (اینچ مکعب در هر پوند)، استفاده از بسته‌بندی خوشه‌ای، انتقال ملایم، حفظ درجه حرارت و رطوب نسبی توصیه ­شده، می‌توان کاهش داد.

خشکیدگی دیر هنگام در خوشه: خشکیدگی خوشه با رسیدن میوه همراه است و غالبا اندکی قبل از شروع وراسیون (نرم‌شدن حبه‌ها) شروع می‌شود. اولین علامت ایجاد لکه‌­های کوچک تیره (1 تا 2 میلی‌متر) بر رأس ساقه (ساقه‌­چه) و یا دیگر بخش‌های خوشه می‌­باشد این لکه­‌ها نکروز می‌­شوند، کمی فرورفته و گسترش می­‌یابند و مناطق بیشتری را تحت تأثیر قرار می‌­دهند و حبه‌­های آسیب‌دیده در هنگام رسیدن آبکی و نرم و شل می‌شوند. در کالیفرنیا اختلال خشکیدی با افزایش میزان نیتروژن، در معرض سایه قرار گرفتن و خنک‌شدن هوا در زمان وراسیون تا زمان رسیدن همراه است. از کوددهی بیش از حد با نیتروژن خودداری کنید. در تاکستان‌های مستعد خشکیدگی بایستی محلول­‌پاشی با مواد مغذی حاوی نیتروژن اجتناب کرد. تمیزکردن حبه­های آسیب­دیده در زمان برداشت و بسته‌­بندی روش معمول می­‌باشد هرچند مستلزم کار زیادی می‌­باشد.

ناهنجاری‌های پاتولوژیک

کپک خاکستری (Botrytis cinerea): کپک خاکستری یکی از مخرب‌ترین بیماری‌های پس از برداشت در انگور­های خوراکی است، در درجه اول به­‌دلیل قرار گرفتن در معرض دمای پایین 31 درجه فارنهایت (0/5- درجه سانتی‌گراد) ایجاد و از حبه‌ای به حبه‌­ای دیگر رشد می‌­کند. کپک خاکستری ابتدا حبه­‌ها را قهوه‌ای می­‌کند، سپس پوست حبه را شل می‌کند، رشته‌های سفید و نخ مانند آن از سطح حبه‌­ها بیرون‌زده و در نهایت توده‌­های اسپورهای خاکستری رنگ ایجاد می‌­شود. زخم‌­های نزدیک برداشت نیز فرصت‌هایی را برای آلودگی فراهم می‌کند. در شرایط مرطوب، هیچ زخمی برای آلودگی لازم نیست. آلودگی بوتریتیس را می‌­توان با حذف انگورهای خشک‌شده و آلوده فصل قبل،  مدیریت تاج برگ، قارچ­‌کش­‌های قبل از برداشت، کوتاه کردن انگورهای آلوده، شکسته، ترک‌خورده یا آسیب ­دیده قبل از بسته‌بندی، خنک‌­سازی سریع و بخور با دی اکسیدگوگرد (100 پی‌پی ام به مدت یک ساعت) یا استفاده از پدهای SO2 با انتشار مداوم کاهش داد.

راهنمای عکس پس از برداشت

بلوغ و کیفیت

کیفیت
کیفیت

تصاویر ناهنجاری‌ها

 

کپک خاکستری
کپک خاکستری
کپک خاکستری
کپک خاکستری
کپک آبی
کپک آبی
قهوه ای شدن ساقه
قهوه ای شدن ساقه
پوسیدگی گوگرد
پوسیدگی گوگرد
آسیب یخ زدگی
آسیب یخ زدگی