پرتقال

توصیه‌ها‌یی برای حفظ کیفیت پس از برداشت پرتقال

Mary Lu Arpaia1 and Adel A. Kader2  

1 گروه گیاه‌شناسی و علوم گیاهی، دانشگاه کالیفرنیا، ریورساید 

2 گروه علوم گیاهی، دانشگاه کالیفرنیا، دیویس

شاخص‌های بلوغ

نسبت مواد جامد محلول به اسید 8 یا بیشتر و رنگ زرد نارنجی حداقل در 25  % سطح میوه یا نسبت مواد جامد محلول به اسید 10 یا بیشتر و رنگ سبز-زرد در 25% یا بیشتر سطح میوه است.

شاخص‌های کیفیت

  • شدت و یکنواختی رنگ، سفتی،اندازه، شکل، صافی
  • عاری از پوسیدگی
  • عاری از نقص‌ها، شامل: آسیب‌­های فیزیکی (ساییدگی و کبودی)­، لکه‌ها و تغییر رنگ پوست، آسیب یخ‌زدگی­، خسارت سرمازدگی و آسیب حشرات
  • کیفیت طعم به ­نسبت مواد جامد محلول به اسید و عدم وجود ترکیبات غیرمطبوع از جمله متابولیت‌های تخمیری مربوط می‌شود.

دما و رطوبت نسبی بهینه انبار

دمای بهینه: ۸-۳ درجه سانتی‌گراد (46-38 درجه فارنهایت) برای 3 ماه، بسته به رقم، مرحله بلوغ و رسیدن در منطقه برداشت و تولید. برخی از ارقام پرورش یافته فلوریدا را می‌توان در 1-0 درجه سانتی‌گراد (32-34 درجه فارنهایت) نگهداری کرد. پرتقال‌­های والنسیا در آریزونا باید در دمای 9 درجه سانتی‌گراد (48 درجه فارنهایت) نگهداری شوند.

رطوبت نسبی: ۹۵-۹۰ % .

 

نرخ تنفس

20°C

(68°F)

15°C

(59°F)

10°C

(50°F)

5°C

(41°F)

دما

17-11

12-6

5-3

4-2

ml CO2/kg·hr

دی اکسید کربن تولید شده (ml/kg/hr) را در 440 ضرب کنید،تا تولید گرما برحسب Btu / ton / day به­‌دست آورید و یا در 122 ضرب کنید تا گرمای تولیدی برحسب کیلوکالری / تن/ روز را به‌­دست آورید.

نرخ تولید اتیلن

کمتر از 0/1 میکرولیتر درکیلوگرم ساعت در 20 درجه سانتی‌گراد (68 درجه فارنهایت)

پاسخ به اتیلن

قرار گرفتن در معرض 10-1 پی‌پی ام اتیلن به مدت 3-1 روز در 30-20 درجه سانتی‌گر­اد (86-68 درجه فارنهایت) ممکن است برای سبززدایی پرتقال استفاده شود. این تیمار بر کیفیت داخلی (از جمله نسبت مواد جامد محلول به اسید) تأثیر نمی‌گذارد و ممکن است روند زوال و پوسیدگی را تسریع کند.

پاسخ به اتمسفر کنترل‌شده

ترکیبی از 10-5 درصد اکسیژن و 5-0 درصد دی ­اکسیدکربن می‌­تواند برای به تأخیر انداختن پیری و حفظ سفتی مفید باشد، اما تأثیر قابل­ توجهی در بروز و شدت پوسیدگی ندارد، که عامل محدودکننده برای نگهداری طولانی مدت پرتقال است. سطوح قارچ‌کش (15-10درصد)  CO2 مورد استفاده قرار نمی‌گیرد زیرا ممکن است به دلیل تجمع متابولیت‌­های تخمیری باعث ایجاد طعم غیرطبیعی شود. استفاده تجاری از CA برای پرتقال در حین نگهداری و جابه‌جایی بسیار محدود است.

ناهنجاری‌های فیزیولوژیکی

خسارت سرمازدگی: علائم شامل فرورفتگی، لکه قهوه‌ای و افزایش پوسیدگی است. حداقل درجه حرارت ایمن بستگی به رقم­، سطح تولید و مرحله بلوغ در مرحله برداشت دارد. در صورت به‌­حداقل رساندن از دست‌دهی آب (با واکس­‌زدن یا بسته‌بندی فیلم) و کنترل قارچ‌های پوسیدگی (با استفاده از قارچ­‌کش‌ها و یا آنتاگونیست‌­های بیولوژیکی) می‌­توان شدت علائم را کاهش داد.

خرابی پوست ساقه: علائم آن شامل چروکیدگی و صدمه به پوست در اطراف ساقه به‌دلیل افزایش سن است.

لکه روغنی (اولئوسلوز): برداشت و جابه جایی پرتقال‌های متورم می‌­تواند منجر به ترشح اسانس روغنی شود که به بافت‌­های اطراف آسیب می‌رساند. بنابراین­، پرتقال را نباید در حالت کامل مرطوب مانند: صبح زود و بلافاصله بعد از باران یا آبیاری برداشت کرد.

لکه‌شدن پوست: این اختلال ناشی از بلوغ بیش از حد در زمان برداشت است. می‌­توان آن را با استفاده از اسید جیبرلیک قبل از برداشت که پیری را به تأخیر می‌­اندازد کاهش داد.

ناهنجاری‌های پاتولوژیک

مهمترین بیماری‌­ها: کپک سبز (Penicillium digitatum)، کپک خاکستری (Penicillium italicum)،پوسیدگی انتهای ساقه فوموفیسیس (Phomopsis citri)، پوسیدگی انتهای ساقه (Lasiodiplodia theobromae)، پوسیدگی قهوه‌­ایی (Phytophthora citrophthora)  و پوسیدگی ترش (Geotrichum candidum)

روش‌های کنترل

  • به‌حداقل رساندن آسیب‌های فیزیکی در هنگام برداشت و جابجایی.  
  • تیمار با قارچ‌کش‌های پس از برداشت و یا آنتاگونیست‌­های بیولوژیکی، همچنین می­توان از عملیات حرارتی استفاده کرد.
  • خنک‌­سازی سریع و متعاقب آن حفظ دمای مطلوب و رطوبت نسبی در طول عملیات بازاریابی.
  • حذف و یا ممانعت اتیلن.
  • روش‌­های بهداشتی مؤثر در طول جابجایی پس از برداشت.

راهنمای عکس پس از برداشت

تصاویر ناهنجاری ها

خسارت سرمازدگی
خسارت سرمازدگی
پوسیدگی ترش
پوسیدگی ترش
کپک خاکستری و سبز
کپک خاکستری و سبز
پوسیدگی انتهای ساقه فوموفیسیس
پوسیدگی انتهای ساقه فوموفیسیس