شاخصهای بلوغ
رنگ پوست از سبز به زرد در قسمت پایینی میوه تغییر میکند. آناناس میوهایی نافرازگرا است و باید هنگام آمادهشدن برای خوردن برداشت شوند. حداقل مواد جامد محلول ۱۲ % و حداکثر ۱ % اسیدیته، مقدار مناسب برای پذیرش عطر و طعم اکثر مصرفکنندگان میباشد.
شاخصهای کیفیت
- یکنواختی در اندازه و شکل
- سفتی
- عاری از پوسیدگی، آفتاب سوختگی، سوختگی سطحی، ترکیدگی، کوفتگی، از هم پاشیدگی درونی، لکههای قهوهایی درونی، گموز و آسیب حشرات.
- تاج (برگهای تاج): رنگ سبز، طول متوسط و صاف.
- محدوده مواد جامد محلول = 18-11؛ اسیدیته قابل تیتراسیون (عمدتا اسید سیتریک) = ۱/۶-۰/۵؛ و اسید اسکوربیک = ۶۵-۲۰ میلیگرم در ۱۰۰ گرم وزن تازه که بستگی به رقم و مرحله رسیدن دارد.
دما و رطوبت نسبی بهینه انبار
دمای بهینه: برای آناناسهای نیمه رسیده ۱۳-۱۰ درجه سانتیگراد (۵۵-۵۰ درجه فارنهایت) و برای آناناسهای رسیده ۱۰-۷ درجه سانتیگراد (۵۰-۴۵ درجه فارنهایت)
رطوبت نسبی: ۹۰-۸۵ %.
نرخ تنفس
20°C (68°F) | 15°C (59°F) | 13°C (55°F) | 10°C (50°F) | 7°C (45°F) | دما |
20-15 | 10-8 | 8-5 | 5-3 | 4-2 | ml CO2/ kg·hr |
دی اکسید کربن تولید شده (ml/kg/hr) را در 440 ضرب کنید،تا تولید گرما برحسب Btu / ton / day بهدست آورید و یا در 122 ضرب کنید تا گرمای تولیدی برحسب کیلوکالری / تن/ روز را بهدست آورید.
نرخ تولید اتیلن
کمتر از۰/۲ میکرولیتر اتیلن برکیلوگرم بر ساعت در 20 درجه سانتیگراد (68 درجه فارنهایت)
پاسخ به اتیلن
قرار گرفتن آناناسها در معرض اتیلن ممکن است منجر بهسبززدایی سریعتر (از بین رفتن کلروفیل) بدون تأثیر بر کیفیت داخلی شود. آناناسها باید هنگام رسیدن برداشت شوند زیرا بعد از برداشت رسیدن ادامه نمییابد.
پاسخ به اتمسفر کنترلشده
- 3-5 درصد اکسیژن و 8-5 درصد دی اکسیدکربن
- از فواید CA میتوان به تأخیر در پیری و کاهش میزان تنفس اشاره کرد.
- پتانسیل عمر پس از برداشت: 2-4 هفته در هوا و 4-6 هفته در انبار اتمسفر کنترل شده 10 درجه سانتیگراد (50 درجه فارنهایت)، بسته به رقم و مرحله رسیدن.
- از قرارگرفتن در معرض سطوح زیر 2 درصد اکسیژن و یا سطوح بالای 10درصد دی اکسیدکربن باید جلوگیری شود، زیرا احتمال ایجاد طعمهای نامطبوع وجود دارد.
- از واکس برای اصلاح غلظتهای O2 و CO2 درون میوه میتوان استفاده کرد تا میزان و شدت لکه قهوهای درونی را کاهش دهد.
ناهنجاریهای فیزیکی و فیزیولوژیکی
خسارت سرمازدگی: قرارگرفتن آناناسها در دمای زیر 7 درجه سانتیگراد (45 درجه فارنهایت) منجر به خسارت سرمازدگی میشود. میوههای رسیده حساسیت کمتری نسبت به میوههای نارس یا نیمهرسیده دارند. علائم این بیماری شامل: رنگ سبز کدر در هنگام رسیدن (عدم رسیدن مناسب)، گوشت آبگزیده، تیرهشدن بافت مغز ، افزایش حساسیت به پوسیدگی و پژمردگی و تغییر رنگ برگهای تاج است.
لکه قهوهای درونی (EBS) یا پوسیدگی مرکزی: EBS معمولاً با قرار گرفتن آناناسها قبل یا بعد از برداشت در دمای سرد همراه است، بهعنوان مثال در زیر 7 درجه سانتیگراد (45 درجه فارنهایت) به مدت یک هفته یا بیشتر. علائم بصورت نواحی قهوهای آبگزیده که بهصورت لکههایی در ناحیه مغز شروع و بزرگ میشود تا در موارد شدید کل مرکز قهوهای شود. واکسزدن در کاهش علائم آسیب سرمازدگی مؤثر است. ثابت شده است که یک تیمار گرمایی در دمای 35 درجه سانتیگراد (95 درجه فارنهایت) به مدت یک روز باعث بهبود علائم EBS در آناناسهای منتقلشده در 7 درجه سانتیگراد (45 درجه فارنهایت) میشود، زیرا فعالیت پلیفنل اکسیداز و در نتیجه قهوهای شدن بافت جلوگیری میشود.
ناهنجاریهای پاتولوژیک
پوسیدگی تیلاویوپسیس (پوسیدگی سیاه ، تاول آب): ناشی از Thielaviopsis paradoxa، ممکن است از ساقه شروع شده و در بیشتر گوشتها گسترش مییابد و تنها علامت خارجی آن تیرهشدن جزئی پوست بهدلیل آبگزیدگی روی قسمتهای پوسیده گوشت است. با نرمشدن گوشت، پوست فوقانی تحت فشار جزئی به راحتی خرد میشود.
تخمیر مخمری: ناشی از Saccharomyces spp، معمولا ًدر میوههای بیش از حد رسیده همراه است. مخمر از طریق زخم وارد میوه میشود. گوشت میوه نرم و زرد روشن میشود و در اثر حفرههای بزرگ گاز پاره میشود.
روشهای کنترل
- جابهجایی با مراقبت کامل برای بهحداقل رساندن آسیبهای مکانیکی
- خنکسازی سریع و حفظ دمای مطلوب و رطوبت نسبی در طول عملیات حمل و نقل پس از برداشت
- استفاده از قارچ کشها، مانند تیابندازول (TBZ)
راهنمای عکس پس از برداشت
ناهنجاری ها



