دستگاه رنگ سنج (Chromameter)
این دستگاه با مارک Minolta و مدل CR-400 است که برای اندازهگیری رنگ سطوح مختلف مواد از جمله میوهها و سبزیها استفاده می شود. رنگ بخشهای مختلف از سطح قابل اندازهگیری است. دادههای این دستگاه شامل سه شاخص a، b و L است. شاخص L بیانگر میزان درخشندگی میوه است و مقدار آن از صفر (سیاه) تا 100 (سفید) متغیر است. شاخص a رنگ نمونه در محدوده سبز-قرمز را نشان می هد. تغییرات شاخص a از 60+ (قرمز) تا 60- (سبز) بوده و میزان آن به سمت مرکز دیاگرام رنگ کاهش پیدا میکند. شاخص b رنگ نمونه در محدوده رنگ آبی-زرد را نشان میدهد و دامنه آن از 60- (آبی خالص) تا 60+ (زرد خالص) متغیر میباشد. شاخص کروما خلوص رنگ را نشان داده و میزان آن در مرکز دیاگرام رنگ صفر است و با فاصله از آن افزایش پیدا میکند. شاخص کروما و زاویه رنگ، با فرمولهای زیر قابل محاسبه است.
رابطه (1) شاخص کروما: Chroma=
رابطه (2) زاویه رنگ: (Hue angle = tan -1 (b/a
برای دریافت اطلاعات بیشتر و تکمیلی فایلهای زیر را دریافت و مطالعه فرمائید.
مراحل انجام اندازهگیری رنگ سطح میوه پسته را در شکلهای زیر مشاهده میکنید.

